Evenemang och aktiviteter på Gotland
Som tidigare nämnt så har Gotland en rik historia och många olika evenemang äger rum på ön varje år. Förutom tidigare nämnda Bergmanveckan som lockar många filmintresserade besökare och turister, så är ett annat berömt evenemang ”Medeltidsveckan”. Eller det kanske är missvisande att kalla det för ett evenemang, då det egentligen är en samling på ungefär 500 mindre evenemang utspridda över en vecka och burkar årligen locka omkring 40 000 besökare. Bland dom aktiviteter som erbjuds så hålls bland annat en tornering, medeltida marknader och kyrkokonserter. Det är lätt att råka vandra in på en pågående gatuteater, eldshower eller varför inte sätta sig ned och avnjuta en sagostund? Med åren så har Medeltidsveckan kommit att bli Nordens största medeltidsfestival och hela Visby förflyttas tillbaka i tiden. För oss historieintresserad så är denna vecka en bra period för att besöka dom många fornlämningar som finns och det hålls även en hel del olika intressanta föreläsningar och rundturer. Det är även ett passande tillfälle att besöka Stavgards Järnåldersby, en lägerskola med verksamhet som normalt riktar sig mo skolungdomar som kan vara sugna på att få uppleva hur det var att leva och verka på järnåldern. Järnåldersbyn kom till under våren 1975 när en grupp högstadieelever från Hemse, på södra delen av ön, hade ett temaarbete om hur det var att leva på järnåldern. Lärarna visade fortsatt intresse för projektet efter att temaarbetet var över och ledde en grupp entusiaster i att bygga upp en fast lägerskola där fler ungdomar kunde få uppleva denna historiska resa.
Men om en tidsresa till medeltiden inte ligger en i smaken, så går den inofficiella ”Stockholmsveckan” av varje år runt vecka 29, då turister från huvudstaden likt Birger Magnussons trupper invaderar ön. I folkmun så brukas denna vecka skämtsamt kallas för ”Hell Week” då det kan bli rätt så trångt på Visbys gator och närliggande områden. Men faktum är att Stockholmsveckan är en stimulerande period för det lokala näringslivet och många etablissemang ser fram mot vågen utav turister, som namnet till trots faktiskt kommer från hela landet. Dessvärre så ökar inte bara näringslivets inkomster under denna vecka utan även extra poliser brukar få tas in då många turister gärna förfriskar något för mycket och det är inte helt ovanligt att många berusar sig på allmän plats. Även Gotlands olika hamna fylls med båtar som ägs av diverse återkommande turister och det är full rulle på bryggorna under varma sommarkvällar.
Jordbruket får även det sig ett eget litet firande under september då Gotlands Skördefestival hålls och firar den gotländska skördetiden. Skördefestivaler idag är inte lika vanligt som det var förr i tiden, då man firade att man äntligen avverkat årets skörd och var klara inför hösten och den kommande vintern. Något som var en stor högtid på en tid då både bönder och närliggande bebyggelser var beroende på lokalt jordbruk. En skördefestival kunde pågå från en till två veckor förr, men idag så håller man sig till 2 dagar och är mer en lek och lär utbildning för barn när det kommer till matkedjan, från sådd till skörd. Det är även ett bra tillfälle för olika aktörer att presentera sitt arbete och knyta band till sina konsumenter, både när det gäller lokala företag så som nationella, internationella och globala.